AANVULLENDE INFO BETREFT KOOLHYDRATEN VERSUS SUIKERS
Voedingstoffen met een lage GI wordt minder snel opgenomen (langzame koolhydraten) en geven ook minder snel bloedsuikerpieken.
Enkele kritische opmerkingen over de GI en GL
Dat we de Glycemische index en Glycemische lading (omzetting in suiker) met een flinke korrel zout moeten nemen is omdat we vaak verschillende grondstoffen met elkaar combineren, er ontstaat een verdunning wat de opname van koolhydraten vertraagt. Paardenbrok bestaat dus niet alleen uit koolhydraten maar óók uit eiwitten en vetten, vitaminen en mineralen en eventueel andere voedingsbronnen (kruiden). De aanwezigheid van vetten, eiwitten en vezels veranderen de glycemische index en de insuline respons gigantisch. Ze vertragen het vrijkomen van de suikers, waardoor de aanmaak van insuline minder piekt. Ook de vorm van een zoetstof ( suikerbiet of rietsuiker) is bepalend. Je moet dus alles in verhouding zien en ook het gehalte per grondstof is van belang. Zit er 3% van snelle suiker in of is het gehalte vele malen hoger ? Als het 3% is op 100% dan valt het in verhouding erg mee maar is wel noodzakelijk zijn al energie leverancier of als bindmiddel !
Let op : Hersenen , rode bloedlichaampjes en spieren kunnen NIET zonder suiker.
Fructose heeft een bijzonder lage glycemische index van ongeveer 20. Dit maakt fructose niet opeens gezond, want het kan wel degelijk zorgen voor vetopslag en een belasting op de lever. Bovendien bevat fructose ook gewoon calorieën.
Suiker (sucrose) is een mengsel van glucose (GI van 100) en fructose (GI van 20). Twee aan elkaar gekoppelde suikers noemen we ook wel een disacharide.
Bewerkte voeding heeft vaak een hogere GI heeft en dat onbewerkte voedingsmiddelen daarom de voorkeur genieten.
Havermout is verzadigend
Haver (mout) bevat redelijk veel koolhydraten, maar zit weinig suiker in!! Daardoor past havermout bij voeding met een lage glycemische index. Dit geeft aan hoe snel koolhydraten in het lichaam omgezet worden in glucose. “Hoe hoger de glycemische index, hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt. Havermout heeft een glycemische index van 54, waardoor de suikerspiegel geringer stijgt en niet snel piekt. De energie wordt dus langzaam afgegeven aan het bloed,
Havermout is glutenvrij
Havermout is van nature glutenvrij, dus past in een graanvrij dieet.
Havermout is vezelrijk