Over luchtzuigen zijn vele fabels. Lees hieronder wat echt waar is.

Stelling: Paarden die luchtzuigen hebben te kort aan voedingsstoffen.

Waar : Luchtzuigers kunnen problemen hebben met de opname van voedingsstoffen waardoor tekorten ontstaan. Het is echter NIET de oorzaak van luchtzuigen.

Stelling: Brokken zijn altijd slecht.

Niet waar:  Afhankelijk welke grondstoffen worden gebruikt bij de samenstelling van brokken zijn deze goed of niet! Niet alle grondstoffen zijn geschikt voor paarden. En met name die een voedselintolerantie hebben of gevoelig zijn voor infecties. Hetzelfde geldt ook voor muesli’s. Een goede kwaliteit brokken wordt makkelijk opgenomen en zijn daardoor licht verteerbaar.

Stelling: Luchtzuigen komt door krachtvoer zoals (te veel) brokken.

Niet waar: Als gevolg van maag- en/of darmproblemen ontstaan voedselintoleranties voor brokken, muesli’s of graan, afhankelijk van de ingrediënten. Ook hier geldt dat krachtvoer niet de oorzaak is van luchtzuigen!

Stelling: Luchtzuigers hebben vaker last van maag- en/of darmzweren.

Waar:  Luchtzuigers hebben een verhoogde gevoeligheid voor infecties die maag- of darmzweren veroorzaken.  Het is moeilijk deze infecties op te sporen en te bestrijden. Er zijn goede resultaten te behalen d.m.v. homeopatische behandelingen.

Stelling: Luchtzuigen ontstaat door verveling.

Niet waar: Luchtzuigen komt bij ALLE typen paarden voor en onder DIVERSE omstandigheden gehouden paarden. Ook bij paarden die veel aandacht, veelzijdige beweging krijgen en buiten kunnen lopen.

Stelling: Luchtzuigers zijn stressgevoelig.

Waar: Problemen aan de maag gaan vaak samen met stress.

Stelling: Door luchtzuigen wordt endorfine aangemaakt.

Waar: Endorfine is o.a. nodig om stress te reduceren. Dit is ook de reden dat paarden tijdens en na het eten kunnen gaan luchtzuigen. Tevens werkt endorfine pijnstillend en verbeterd het de gemoedstoestand. Endorfine wordt in de hersenen aangemaakt en onder normale (gezonde) omstandigheden ook in de darm.

Stelling: Door luchtzuigen komt er lucht in de darmen.

Niet waar: De lucht die paarden naar binnen zuigen bereikt niet de maag, maar wordt weer uitgeademd. Gasvorming (lucht) in de darmen kan ontstaan door veel stro, grof en stekelig hooi, schimmels of wormen.

Stelling: Een paard die luchtzuigt moet je een band omdoen.

Niet waar:  Op deze manier belemmer je het paard om de extra endorfine aan te maken waardoor het paard zich nog ongemakkelijker gaat voelen en de stress toeneemt.

Stelling: Paarden die luchtzuigen zijn gevoelig op maag en/of darmen.

Waar: Inderdaad er is een causaal verband tussen luchtzuigen en maag- en darmproblemen. Vaak zijn dit niet opvallende symptomen en is er geen duidelijke acute klacht.

Stelling: Luchtzuigen zit tussen de oren.

Niet waar:  Het is een instinctieve reactie om de spijsvertering te stimuleren en speekselreflex op te wekken. Speeksel ontzuurt de maag.

Stelling: Luchtzuigen kun je afleren.

Niet waar:  Wat je kunt doen zijn de omstandigheden verbeteren. Met name het krachtvoer aanpassen door Paddy’s Choice te gaan voeren en 1e klas kwaliteit hooi te geven. Verder draagt een goed stalmanagement en voldoende(vrije) beweging bij aan het reduceren van luchtzuigen.

Stelling: Paarden krijgen koliek van luchtzuigen.

Niet waar: Paarden krijgen koliek wanneer er acute problemen zijn aan maag en/of darmen ontstaan door bv. slechte kwaliteit ruwvoer, worminfecties, bacteriële en virale infecties. Raadpleeg bij koliek altijd uw dierenarts!